torstai 28. heinäkuuta 2011

Puumajaprojekti - Osa I

Olimme pikkuveljeni kanssa oikeita majamestareita pieninä. Rakastimme majoja ja niiden rakentamista. Leikkiessämme majavia me ripustimme pussilakanan huoneen poikki ja asuimme padon sisällä, tuoleista teimme majaville majan. Majoja oli myös pöytien alla tai lundiahyllyköissä. Kun opin ompelemaan ompelukoneella tein putken, josta sai parin kepin avulla tehtyä harjateltan, jonka pystytimme omituiseen olohuoneen mattoomme kiinni solmimalla, koska matossa oli siellä täällä kuteesta muodostuneita lenkkejä, (joihin jäi välillä ikävästi varpaista kiinni..)

Majat ovat lähellä sydäntäni edelleen ja pitkin kevättä haaveilimme perheeni kanssa puumajasta mökillemme. Toteutimme yksinkertaisen puumajan seuraavanlaisesti:


Ensin valitsimme paikan, johon oli hyvä näkyvyys joka puolelta mökkitonttia, jossa oli upea maisema järvelle ja tukevat männyt. (Koivut eivät esimerkiksi kestäisi majanrakenteena)


Majaa varten tarvittiin tietysti puuta. Kaadoimme kaksi nuorta mäntyä ja mökin alta löytyi sopivasti lattialankkuja, joten puuta ei tällä kertaa tarvinnut ostaakaan. Pojista oli jännää katsoa, kun isi toimi metsurina. Pääsimme myös koko perheen voimin auttamaan, koska ensimmäinen mänty kaatui suoraan vasten toisen puun latvaa ja sitä piti sitten kiskoa kumoon.. Hii-op! Hii-op!


Puumaja tehtiin köysillä sitoen, jotta puut eivät siitä vahingoittuisi. Köysiä pitää löysätä puiden kasvaessa, mutta vasta muutamien vuosien kuluttua. Käytimme vanhoiksi jääneitä kiipeilyköysiämme, joita on virunut nurkissa joitain kymmeniä metrejä jo jonkin aikaa. Luovuuden linnan linnanherra pystyi köysitekniikat tuntien rakentamaan koko majan ihan yksin. Melko näppärää!


Ja aika hauskan näköistä puuhaa.. Lapset olivat mukana auttamassa. Pienempi sahasi leikkimoottorisahallaan majaa paremmaksi ja isompi auttoi köysien kanssa.


Ensimmäinen puu nostettiin hartiakorkeudelle. Entisenä kalliokiipeilijänä (vaikkakin välillä kuvittelen vain pitäväni taukoa..) rakastan köysiä, solmut ovat niin kauniita ja tällä tavalla rakennettu maja on aivan ihastuttava!


Seuraavaksi kolmionmuotoiseen majaan nostettiin sivut paikalleen ja koska kolmatta mäntyä ei ollut sopivassa kohdassa, pystytettiin siihen hirsi tolpaksi.



Ja näin on majan runko paikallaan. 


Ihana kuvakulma!



Jatkuu osassa II..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti